Pracht en praal uit Wenen en Praag

Een kerst met renaissancemuziek uit het Habsburgse rijk

Keizer Maximiliaan en zijn opvolgers boden musici en componisten volop ruimte voor vernieuwing. Aan het Habsburgse hof kwamen de beste componisten uit heel Europa samen en vond er een vruchtbare kruisbestuiving plaats. Die uitwisseling van stijlen bracht de muziek op een hoger plan in Wenen en Praag, de centra van macht en cultuur.
We brachten samen met blokfluitensemble Praetorius en Capella del Arte keizerlijke muziek met een gouden rand en weefden daar het kerstverhaal doorheen. Toehoorders genoten van de bijzondere instrumentale en vocale samenklank van blokfluiten, historische rietblaasinstrumenten, trombonisten en een kamerkoor.

Blokfluitensemble Praetorius uit Leiden is het enige blokfluitensemble ter wereld dat op een compleet renaissanceconsort speelt van meer dan 30 instrumenten.
Capella del Arte is het enige Nederlandse ensemble bestaande uit historische rietblazers, trombonisten met eng gemensureerde trombones en een slagwerker.
Beide ensembles worden geleid door Norbert Kunst.

Op het programma stonden stukken van Heinrich Isaac, Jacobus Gallus, Michael Praetorius, Philippus de Monte en Tiburtio Massaino .

zondag 14 december 2014, 15.00 u en vrijdag 19 december, 20.30 u
Opstandingskerk, Arnhem en Marekerk, Leiden

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14 december 2014