Nordic Singing

Muziek uit noordelijke streken

In grote stappen zongen wij ons door het noordelijke muzikale landschap. Van weemoedige volksmuziek tot een vrolijk danswijsje. Van vroegbarokke kerkmuziek tot romantisch ‘klassiek’ en verstilde klanken. En met accordeonmuziek van Oleg Lysenko.
De cultuur in noordelijke streken kent een rijke zang- en koortraditie. Folklore vormt er een wezenlijk bestanddeel van het leven. Sagen en sprookjes beïnvloeden poëzie, liedteksten en composities. Evenals de prachtige, weidse, maar ook ongenaakbare natuur en het relatieve isolement. Ook overheersing door de Sovjet-Unie heeft zijn sporen nagelaten, bijvoorbeeld in muziek uit de Baltische staten, waar sommige componisten een sterke oriëntatie op spiritualiteit en mystiek o

Oleg Lysenko leverde een bijzondere bijdrage aan dit concert met de bajan (Russische knopaccordeon) en accordeon. Hij begeleidde ons in enkele stukken en speelde solo indringende, langere werken van Victor Vlasov over de Goelag archipel en een Kamersuite van Vladislav Zolotarjov (Magadan, Noordoost-Rusland).

Wij zongen liederen van Wikander, Mägi, Grieg, Pedersøn, Nyberg, Peterson-Berger, Pärt, Vasks, Nørgård. Daarnaast het Finse On suuri sun rantas autius voor vrouwenkoor en het Zweedse volksliedje Polska från Rättvik met accordeon.

zondag 17 april 2016, 15.00 uur
Opstandingskerk, Arnhem

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

17 april 2016