Hommage aan Herman Strategier

Hommage aan Herman Strategier 1 oktober 2022

Op 17 september is in Musis het Herdenkingsconcert Arnhemsche Psalm te horen, uitgevoerd door Phion, Brabant Koor en solisten, o.l.v. Ed Spanjaard. De Arnhemse componist Herman Strategier zette de Arnhemsche Psalm van dichter Jan Engelman op muziek ter gelegenheid van 10 jaar bevrijding in Arnhem in 1955. De uitvoering zou in 2020 zijn, maar is door corona uitgesteld naar 2022. Onder het motto ‘meer muziek van Herman Strategier’ wordt op 1 oktober 2022 het concert Hommage aan Herman Strategier uitgevoerd. Dit is een initiatief van Accordeon Vereniging Arnhem-Zuid (AVAZ), dat onder leiding staat van John Holvast, oud-leerling van Herman Strategier. Aan dit concert werken naast AVAZ ook andere musici mee: organist Wouter van Belle, (het Arnhemse) kamerkoor Novo Cantare, het Arnhems Klarinettenkoor en een gelegenheidskoperkwartet.

Herman Strategier
Herman Strategier (1912-1988) werd in Arnhem geboren. Hij was onder andere dirigent-organist aan de Sint-Walburgiskerk en leraar muziektheorie aan de Arnhemse Muziekschool. Na de oorlog volgde hij zijn leraar Hendrik Andriessen op als organist aan de kathedrale kerk St.-Catharina in Utrecht. Ook was Strategier jarenlang docent muziektheorie aan het Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek, aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht en het Instituut voor Muziekwetenschap van de Rijksuniversiteit Utrecht.
Strategiers oeuvre is groot en veelzijdig en bestaat uit zo’n 400 werken in de meest uiteenlopende bezettingen en genres. Zijn muzikale taal is gematigd modern (misschien niet zeer vernieuwend) en van een grote klankschoonheid. Hij was een van de componisten die de kerkmuziek in Nederland een nieuw en eigen gezicht hebben gegeven, in navolging van zijn leraar Hendrik Andriessen.

Accordeonmuziek
Omdat Strategier in de begintijd van de accordeonopleidingen aan de Nederlandse conservatoria (Utrecht en Rotterdam) veel betekend heeft, maken de accordeonisten (van AVAZ) graag meer mensen bekend met zijn mooie muziek. Er was nog weinig repertoire voor dit relatief jonge instrument. Daarom componeerde Strategier twintig etudes, drie sonatines en in 1969 een concert voor accordeon en orkest. In 1983 maakte hij Divertissement voor accordeon-orkest en al in 1959 (!) schreef hij in opdracht van de firma Hohner (Trossingen) Spielmusik für Akkordeon, waarschijnlijk zijn eerste compositie voor dit instrument.

Koorwerken
Kamerkoor Novo Cantare brengt in deze hommage Strategiers Maria-antifonen en de Missa Simplex (Gloria en Kyrie), beide gearrangeerd door John Holvast en begeleid door de accordeonisten van AVAZ. In de koorwerken van Strategier staat de heldere, rechtstreekse uitdrukking van de tekst voorop en daarom blijft hij ritmisch dicht bij de natuurlijke woord- en zinsaccenten. Dat geldt ook voor zijn zeer vrije bewerkingen van Franse volksliedjes (Trois chansons, 1965). De liedjes groeien in zijn handen uit tot volwaardige koorcomposities: juweeltjes van harmonische vindingrijkheid, met kleurrijke en toonsoortvreemde akkoorden die aan de muziek van Poulenc doen denken.

Orgel
Wouter van Belle is hoofdorganist van de Utrechtse St.-Catharinakathedraal. In zijn orgelconcerten ligt het accent op Nederlandse muziek, met speciale aandacht voor het werk van Hendrik Andriessen en Herman Strategier, zijn eminente voorgangers in de Utrechtse kathedraal. Zijn spel is vastgelegd in diverse radio-opnames en op orgelsolo- en koor-cd’s.

Programma
1. Intrade (1970) – Westfort Brass
2. Ritornello Capriccioso (1944) – Wouter van Belle
3. Partita over Gezang 273 (1985) – Wouter van Belle
4. Fanfaronnade deel 1: Intrada (1971) – Arnhems Klarinettenkoor
5. Suite uit 20 etudes voor accordeon (1963) – Arnhems Klarinettenkoor
6. Divertissement voor accordeon-orkest (1983) – AVAZ acc.orkest
PAUZE
7. Intrade – Westfort Brass
8. Trois Chansons (1965) a capella – Kamerkoor Novo Cantare
9. Thema met variaties (1937) – Wouter van Belle
10. Toccatina (1951) – Wouter van Belle
11. Spielmusik (1959) voor accordeon – AVAZ selectie-orkest
12. Uit 20 etudes voor accordeon – AVAZ selectie-orkest
13. Maria – Antifonen – Kamerkoor en acc.orkest
14. Kyrie en Gloria uit de Missa Simplex – Kamerkoor en acc.orkest

Locatie: Kruiskerk, Lisdoddelaan 30, Arnhem
Datum: Zaterdag 1 oktober 2022, aanvang 20.00 uur
Entree: € 10, kaarten aan de zaal

Vaardigheden

Gepubliceerd op

19 juli 2022