Componista! 27 november 2022 in Aerdt

C o m p o n i s t a ! Muziek van vrouwen uit heden en verleden

In het programma C o m p o n i s t a ! – met uitsluitend vrouwelijke componisten – zingen we eeuwenoude stukken, maar ook recente 21ste-eeuwse composities … van Hildegard von Bingen tot Calliope Tsoupaki (van 2018-2021 in Nederland ‘componist des vaderlands’). Vrouwelijke componisten kregen bij de concerten van Novo Cantare niet heel veel aandacht. We gingen daarbij mee in de gangbare muziekpraktijk, van oudsher gedomineerd door klassiek gecomponeerde muziek van mannen. Bij het samenstellen van programma’s bleven composities van vrouwen onopgemerkt, gewoonweg omdat ze vanwege hun onbekendheid weinig te horen zijn. De laatste jaren wordt de vrouwelijke componist ontdekt als vergeten thema. Er is een nieuwe, jongere generatie musici, musicologen en recensenten die onderzoek doet naar composities van vrouwen uit vroeger tijden. Zoals van bekende vrouwen als Barbara Strozzi, Fanny Hensel (zus van Felix Mendelssohn) en Clara Schumann (vrouw van Robert), die ook op ons programma C o m p o n i s t a ! staan. Er liggen nog vele composities van bekende en minder bekende vrouwen te wachten tot ze aan de vergetelheid ontrukt worden. Het mooie is dat in de hedendaagse muziek vrouwen veel zicht- en hoorbaarder zijn en ook veelvuldig actief zijn als componist. En – heel fijn voor ons – ze componeren ook vaak prachtige werken voor koor. We brengen composities van onder andere Calliope Tsoupaki, Kerensa Briggs, Patricia van Ness en Sylvia Maessen. Lara Frank (van wie we een stuk in reprise zingen) draagt bij met een videopresentatie van haar (film)compositiewerk (alleen in Arnhem), klik hier voor een impressie van haar muziek.

Vrouwelijke componisten spelen mee … nieuwsgierig? Kom luisteren en laat je verrassen door Componista!

Zondag 12 juni 2022 15uur Parkstraatkerk, Parkstraat 31a Arnhem Entree €15. Studenten / jongeren / Gelrepas €10. Pinnen mogelijk Kinderen onder de 12 gratis.

Zondagmiddag 27 november 2022 in Aerdt, Kerkweg 26, 6913 AK Aerdt. Aanvang 16uur, vrij entree, donatie na afloop. Er is gelegenheid de lopende expositie te bekijken, zie kunstkring het gelders eiland.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

13 oktober 2022