Passion of Fathers and Sons

Passieconcert met Engelse geestelijke koormuziek

Het programma met muziek voor de Lijdenstijd is opgebouwd rond twee werken: het Requiem van Herbert Howells uit 1933 en de onbekende ‘Markuspassie’ van de onbekende Ambrosius Beber uit de vroege barok. Het Requiem werd in 1935 na de tragische dood van Howell’s negenjarige zoon Michael aan hem opgedragen. Howells wilde niet dat het werk tijdens zijn leven zou worden uitgevoerd en het werd pas in 1980 uitgegeven, 3 jaar voor de dood van de componist. Het is een indrukwekkend werk waarbij m.n. in de dubbelkorige delen de lijnen een fraai en teer weefwerk vormen van een grote schoonheid. In deze delen zingen de twee ensembles samen. De ‘Markuspassie’ van Ambrosius Beber is vergelijkbaar met de passies
van Schütz: eenstemmige partijen voor de Evangelist, afgewisseld met vier- en vijfstemmige koorgedeelten gezongen door Vocaal ensemble Groningen. De Evangelistenpartij wordt vertokt door de professionele tenor André Cats, die ook in het Requiem kleine solopassages voor zijn rekening neemt.

Novo Cantare laat horen waarom het anthem ‘When David heard’ van Thomas Tomkins in een mengsel van laat-renaissance polyfonie en harmonische expressiviteit tot een van de juwelen van de anglicaanse kerkmuziek behoort. De tekst waarin koning David treurt om het verlies van zijn zoon Absalom (NB. een opmerkelijke parallel met Howells) inspireerde in 1999 ook de Amerikaan Eric Whitacre. Ondanks het gebruik van dissonante samenklanken en clusters een toegankelijke compositie en een van de eerste werken die zijn naam vestigde.

Ter aanvulling van het programma zingt Vocaal ensemble Groningen ‘Jesu Mercy, how may this be’ van John Browne. Dit prachtige vierstemmige werk uit het Eton Choirbook is één grote klacht over het lijden van Christus en beweegt zich voortdurend in uiterst fantasievolle lijnen. Novo Cantare zingt het bekende ‘Ave verum’ van Engeland’s beroemdste renaissance componist William Byrd en samen met Vocaal ensemble Groningen zingen we ten slotte een dubbelkorig passiemotet van Giovanni Gabrieli.

Programma

  • Herbert Howells (1892-1983): Requiem (1936)
  • Ambrosius Beber: 'Markuspassie'
  • Giovanni Gabrieli: O Domine Jesu Christe
  • Eric Whitacre: When David Heard (1999)
  • Thomas Tomkins: When David Heard
  • William Byrd: Ave verum
  • John Browne: Jesu Mercy, how may this be
Datum
Locatie
Lutherse Kerk Arnhem ----> op 22-03-2013 om 20.15 uur in de Doopsgezinde Kerk te Groningen